Top školky | Blog
Příprava na školku

Příprava na školku

11. 8. 2016 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Podle uznávané americké psycholožky a rodinné poradkyně Naomi Aldortové, je při výchově dětí ze všeho nejdůležitějsí naše bezpodmínečná láska k nim a pokud se naše děti budou cítit milované, budou veškeré nástrahy života zvládat lépe. Radí, že pokud se dítě něčeho bojí, máme se nejdřív ptát sami sebe, zda se opravdu bojí dítě, nebo jestli se náhodou nebojíme my. Pokud tuto teorii vztáhneme na nástup do školky, nejspíše si uvědomíme, že nástupu dítěte do školky se bojí nejvíce rodiče. Říkáme si: "Jak jen to zvládne, je přece ještě tak maličký/á. Vždyť ještě neumí tohle a tamto, apod." Děti naše pocity dokážou velmi dobře vycítit. Nepřenášejme proto na ně zbytečně naše úzkosti. Zkusme si říkat radši: "Ale vždyť je přece hrozně šikovný/a, určitě to zvládne, Věcí, které už umí je mnohem více, než těch, které ještě neumí, Vždycky jsme spolu všechno zvládli, nástup do školky proto zvládneme levou zadní. Pokud my budeme přesvědčeni, že to naše dítě v pohodě zvládne, není přece důvod, aby si myslelo něco jiného.


JAK TO UDĚLAT, ABY SE NÁŠ PRCEK DO ŠKOLKY TĚŠIL?
Vcelku jednoduše. Mluvme o školce, jako o hezkém místě, kde si dítě bude hrát, naučí se spoustu zajímavých věcí a najde si nové kamarády. Uveďme si pár příkladů, co je vhodné dítěti říkat, a co ne. Spousta rodičů si například myslí, že pokud budou dítě nástupem do školky „strašit“, že se rychleji něčemu naučí. To je ale omyl, a dítěti tak jen vykreslují školku ve špatném světle.


CO URČITĚ NEŘÍKAT?
Počkej, však oni tě tam naučí, tam budeš muset poslouchat...
Už musíš jíst sám, ve školce tě nikdo krmit nebude...
Ve školce se ti budou děti smát, jestli se tam počůráš...
Když ve školce nebudeš dětem půjčovat hračky, nikdo si s tebou nebude hrát...
Když si po sobě nebudeš uklízet, bude se na tebe paní učitelka zlobit...

Těmito a mnoha dalšími větami v dítěti vytváříme obraz školky, jako místa plného strachu. Pak se nemůžeme divit, když nám dítě před nástupem do školky tropí hysterické scény, pláče a svými záchvaty si naši přítomnost ještě více vynucuje. 


CO ŘÍKAT, A JAK DÍTĚ POVZBUDIT?
Ve školce se naučíš spoustu nových věcí, budete chodit na výlety, mají tam hodně hraček, hezké hřiště, hodné paní učitelky, aj.
Jsi skvělý kluk/holčička, ve školce budeš mít určitě hodně kamarádů...
Nevadí, že si neumíš sám obléci bundu, paní učitelka je moc hodná a určitě ti ráda pomůže...
Vím, že to zvládneš nebo spolu to určitě zvládneme...


Ukažme našim dětem, že jim věříme a dejme jim najevo, jak moc je milujeme. Když si budou jisti naší podporou, bude pro ně sice nástup do školky velkou změnou, ale takovou, na kterou se budou těšit. 

Milí rodiče, přejeme Vám klidný a pohodový nástup Vašeho dítka do školky, pokud možno bez stresu, smutku a dětských slziček. Budeme moc rádi, pokud se s námi o Vaše zkušenosti podělíte. 

Martina Šebestová


Inspirace: Naomi Aldortová, Vychováváme děti a rosteme s nimi

 

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru