Top školky | Blog
Zařizujeme dětský pokoj

Zařizujeme dětský pokoj

20. 5. 2017 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Sama jsem se s tímhle problémem v nedávné době potýkala již potřetí, proto bych se s Vámi ráda podělila o své zkušenosti a sepsala několik nejdůležitější bodů, nad kterými je třeba se při zařizování pokojíku zamyslet.


Dva roky mu nebudou věčně, aneb vytvořte rostoucí pokojíček


Většina z nás asi nemá chuť předělávat tzv. od podlahy dětský pokojík každé dva roky. Věku dítěte tedy přizpůsobujte spíše doplňky a drobný nábytek, ale podlahu, základní malbu, vestavnou skříň apod. vyberte pokud možno neutrální, tak aby mohla v pokojíčku zůstat ideálně do plnoletosti jeho obyvatele. U podlahy konkrétně se pokud možno vyhněte kobercům. Pro batolátka a předškoláky je sice vhodnější na hraní, ale hůře se udržuje. Pokojík pro menší dítka lze vhodně doplnit kusovými koberci, které vytvoří prostor pro hraní.


Dvakrát měř, jednou řež!


Než začnete nakupovat, vezměte si papír a tužku a pokud možno v měřítku si nakreslete vaši představu o budoucí podobě pokojíčku. Ideální je ještě před zařizováním místnost zcela vystěhovat a pomocí lepicí pásky si na zemi (opět v měřítku J) rozvrhnout pozice jednotlivých kusů nábytku – nebo alespoň těch zásadních jako je postel, stůl a podobně.



Čím barevnější, tím lepší?


Ano, děti a pestré barvy určitě patří k sobě, ale i zde platí zlaté pravidlo, že všeho moc škodí. Používejte spíše jemnější odstíny a opět se zaměřte na doplňky. Pokud se rozhodnete vymalovat celou stěnu v pokojíčku vaší holčičky sytě rudou barvou, budete mít, jakmile ji barva omrzí, s přemalováním na světlý odstín hodně práce. Někteří psychologové dokonce vytvořili teorii, že příliš mnoho křiklavých barev může u dětí spouštět hyperaktivitu.


Myslete jako dítě


Z vašeho pohledu má být pokojík jistě především praktický, což znamená vytvořit vedle sebe prostor na hraní, spaní a učení. To samozřejmě platí, ale pokuste se na věc podívat především očima dítěte, pro které pokojík zařizujete. Co například často dělají předškolní dítka, když vidí pastelku, fixu, křídu? Vezmou ji a pomalují, co jim přijde pod ruku. Nejčastěji čerstvě vymalovanou zeď. Vy jim nyní díky vychytávkám jako je tabule ve formě tapety nebo pomocí speciálního nátěru na zeď, můžete dopřát luxus ve formě prostoru, na který mohou malovat donekonečna. Větší dítko se nebojte k vytváření jeho království přizvat. Dbejte také na to, aby hračky, oblečení a další potřeby byli vždy umístěné jen do výšky, kam vaše ratolest sama dosáhne. Sobě tím ušetříte cenné kroky a potomka učíte samostatnosti. 

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru