Top školky | Blog
Aby dovolená nebyla za trest

Aby dovolená nebyla za trest

6. 8. 2017 | Mateřství a já Sdílet na Facebooku
Stejně jako v každé rodině s malými dětmi školního a předškolního věku přichází i u nás mezi květnem a červnem na řadu pečlivé rozplánování letních prázdnin. Část prázdnin je vyhrazena babičkám, letním táborům a sportovním soustředěním. Zbytek by měla pokrýt společná rodinná dovolená.



A právě výběr téhle dovolené bývá kámen úrazu a nejsložitější bod celého plánování. Nejde ani tak o to „kam“, ale spíš „s kým“… Jakmile děti dorostly do školního věku, přestaly je dovolené jen s námi tak trošku bavit. Jasně, prvních pár dní je celkem v pohodě. Všichni jsou ještě v euforii, ale pak dojde k tomu, že my rodiče chceme taky trošku odpočívat a to dětem zkrátka nevysvětlíte.


Přichází v úvahu další možnost, která by nás mohla zachránit - vzít s sebou někoho z našich známých s podobně starými dětmi. Takových známých a přátel máme spousty, ale… Je třeba dobře promyslet, jestli jsou dotyční přátelé ochotni akceptovat, že třeba nebudeme trávit společně každou minutu a občas vyrazíme na výlet každý zvlášť. Zároveň musí mít v oblibě podobný tip dovolené, což u nás rozhodně bývá spíše aktivně strávený čas s výlety do přírody a návštěvou památek. V neposlední řadě je důležitý přistup rodičů ke konfliktům mezi dětmi. Není třeba si něco nalhávat, k nim dochází vždy a všude a děti obvykle za pět minut o ničem neví, ale hádky mezi rodiči mívávají často horší průběh.


U nás bylo tedy dilema vyřešeno následujícím způsobem. Na zimní dovolenou s sebou bereme naše známé s dětmi stejného věku a funguje to výborně! Přes den trávíme čas lyžováním podle chuti společně, zvlášť, rozdělené děti a podobně… Večer děti zalezou do pokojů ke společenským hrám a my můžeme s dospělými chvilku posedět. J Zkrátka ke spokojenosti všech.

V létě pak trávíme alespoň týden dovolené „doma“, odkud podnikáme jedno až dvoudenní výlety na vodu, pod stan a podobně, ve společnosti různých kamarádů (ať dospělých nebo dětí). Ke konci prázdnin ještě vyrážíme na týden někam mimo domov, ale v rámci ČR. Tam s sebou bereme i babičky a dědečky. Tuhle dovolenou máme my rodiče nejraději J Obzvlášť teď, kdy nám ke dvěma školákům přibylo ještě roční miminko. Babičky a dědečkové jsou naštěstí stále v přesile a o všechny děti se ke spokojenosti všech s radostí postarají!

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru