Top školky | Blog
Vánoce patří dětem, tak jim to nezkazte!

Vánoce patří dětem, tak jim to nezkazte!

4. 12. 2017 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Nejčastější představy Vánoc se pojí s klidem, duševním rozjímáním a rodinou. To platí pro nás, dospělé. Ale děti to mají trochu jinak.

Pro ně to jsou svátky plné tajemství, překvapení, talířů dobrůtek a hlavně dlouhého času, který mohou strávit se svými milovanými rodiči.

Šlápnout do jejich šťastného úsměvu jim dokážou jenom dva lidé na světě. Matka a otec. Na nich záleží nejenom to, jak prožijí letošní Vánoce, ale také jaké vánoční pocity si ponesou do dalších let a do své dospělosti.


Jak si přejí naše děti strávit vánoční svátky?

ABY SE MAMINKA S TATÍNKEM NEHÁDALI

Co je vašemu synovi nebo dceři platné, že všechno září čistotou, výzdoba bytu je jak z módního časopisu, stromeček až ke stropu a hromada dárků pod ním, když hádka stíhá hádku a pro samé výčitky není čas ani na rozumné slovo. Neschopnost zakopat válečnou sekeru alespoň na pár dnů dokáže udělat ze svátků jedno velké bitevní pole, kde nějaká magie, těšení a krása okamžiku nemá místo. Někdy může být dohoda mezi dvěma lidmi složitá, ale vaše děti by vám měly stát za to se o ni alespoň pokusit.


ABY PO MNĚ MAMINKA A TATÍNEK POŘÁD NEKŘIČELI

Časový stres, samota, vyčerpání, čerstvý rozchod, problémy v práci, nemoc, nedostatek financí, špatná výchova syna či dcery a spousta dalších problémů dokáže člověka dostat do velkého napětí a potom stačí jen málo k výbuchu, který odnese capart, jenž za nic nemůže.

Vánoce jsou lakmusovým papírkem rodinného klimatu. Jestliže se během nich místo uklidnění přežene tajfun emocí z vlastních starostí nebo neschopností zvládat výchovu svých potomků, zůstane ve vašem domově místo svátků jen nevábná pachuť všednosti. Štědrý den je jenom jednou v roce a úžaslé ohníčky štěstí můžete spatřit v očích vašeho syna nebo dcery tak 12 krát nebo 13 krát. Pak se částečně zakalí pubertou a dospělostí a už to nikdy nebude tak, jako když byli malí.

ABY MNĚ JEŽÍŠEK DONESL STROMEČEK A PANENKU (AUTO, …)

aneb jak přání malých dětí vás mohou překvapit svou jednoduchostí a skromností.


Žádná jiná dekorace, žádné cukroví, ale stromeček je tím nejdůležitějším symbolem Vánoc pro vašeho potomka. Kouzelné místo spjaté s tajemným Ježíškem a dárky. Těmi, které jim udělají doopravdy radost. Je až s podivem, jak jsou mnohdy malé děti nenáročné. A kdyby mohly, s úžasem by si mohly ukroutit hlavu, jak to mnozí rodiče nechápou.


Jaké chyby dělají maminky a tatínkové při pořizování vánočních prezentů?

1. Ač mají k dispozici dopis Ježíškovi nebo moc dobře vědí, po čem jejich dítě prahne, výběr věcí je jen podle jejich uvážení a na přání potomka neberou ohled.

2. Koupí dárek společný pro sourozence.

3. Zabalí dárečky ,nezbytné´ (pyžamo, židle, příbor, …) a ještě vyžadují po dětech, aby se z nich radovaly.

4. Podcení dětskou zvědavost nebo náhodu a nezabrání tak předčasnému objevení balíčků.

5. Místo dvou, tří darů, ze kterých bude dítě nadšeno a nepustí je z ruky ani v postýlce, nakoupí hromadu věcí, které se jen rozbalí a bez většího zájmu se uloží do skříně v pokoji.


Tak co, jak to máte u vás doma?

Bude, díky vám, celý život ve vašem dítěti vibrovat zvláštní pocit tajemna a radosti, který vyvrcholí na Štědrý den extází štěstí a pohody? Nebo ne? To už opravdu záleží jen na vás


Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru