Top školky | Blog
Už nevím, jak svého potomka zabavit!

Už nevím, jak svého potomka zabavit!

22. 1. 2018 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Zimní měsíce jsou pro rodiče malých dětí, co se týká jejich volného času, mnohem náročnější, než ty letní. Pobyt venku se zredukuje na nezbytnou dobu, brzy je tma, častěji zavítá nemoc a prodlužuje se čas, který musí děti s rodiči trávit doma.

Potřebujete ještě navíc nutně vyžehlit, uvařit, uklidit, něco spravit nebo jste si vzali práci domů a zítra ji musíte odevzdat? Pečete dort, chcete něco ušít či uháčkovat, chystáte překvapení pro partnera nebo si potřebujete alespoň na chviličku odpočinout? A máte doma předškoláka, který vlastní zvláštní radar na tyto situace a okamžitě přepne na program zlobení nebo nudy?

Tak to je stejné, jako byste si na túru přibalili do proděravělého batohu deseti kilové závaží, které vám bude co chvíli padat na zem. Nejenom, že vás to určitě vyčerpá, ale vaše psychika dostane pěkně zabrat.

Jak tedy syna nebo dceru zaměstnat na delší dobu tak, aby nepotřebovali vaši ustavičnou pozornost?

Nečekejte žádnou královskou radu, která by způsobila, že o dítěti na pár hodin nebudete ani vědět. Možná ale, že využijete naše tři tipy a osvěžíte zimní podvečery něčím novým, co ještě vaše dítě nezná. A třeba to bude mít úspěch!


VELKÁ HRA O POKLAD, STEZKA ŠIKOVNOSTI

Můžete zkusit spojit všechny činnosti, které váš potomek umí, do jedné. Příprava nebude nijak náročná. Chce to jen promyslet, co můžete doma využít za aktivity. Nachystejte si stanoviště na plnění různých úkolů do všech místností bytu. Jakých konkrétně? To už bude záležet na tom, co máte  k dispozici. V dětském pokoji vysypejte doprostřed pár hraček a nechte je dítětem roztřídit třeba podle velikosti nebo podle barev. Požádejte ho, aby je ještě navíc uspořádal ve skupinách do řady za sebou. Do ložnice mu dejte oblíbenou stavebnici a vymyslete, co má postavit. V kuchyni sesypejte do mísy dva druhy potravin (těstoviny a velké fazole) a jeho úkolem bude oddělit je správně do dvou misek. Do chodby si připravte kopu oblečení, od ponožek počínaje a čepicí a rukavicemi konče a zavelte všechno na sebe správně obléct a pokud to umí, tak i zavázat nebo zapnout. Obývací pokoj vybavte čistým papírem a pastelkami a navrhněte mu nakreslit obrázek, jaký chce, ale za použití všech barviček, které mu přidělíte.

Nezapomeňte zřídit svůj velitelský můstek, kde si bude váš capart chodit pro úkoly a můžete začít.

Bude už jen na vás, jak svého syna nebo dceru ke hře motivujete a co bude „pokladem“, který na konci nápovědou „samá voda, přihořívá“ dítě objeví. Nemusíte hrát o poklad, můžete to změnit na soutěž o super školkáče a vyrobit jednoduchý diplom jako ocenění. Nebo pokud neuznáváte boj o něco či soutěživost, prostě jen potomka vyzvěte, zda by si nechtěl zkusit stezku šikovnosti. Fantazii a představivosti se meze nekladou. Důležité je dítě nadchnout, podpořit jeho samostatnost, nechat ho poprat se s jasným zadáním, zapracovat tak na jeho trpělivost a vyhodnocení úkolů spojte se společným úklidem.

BUNKR, JESKYNĚ, HRADNÍ SKLEPENÍ, KOMNATA PRO PRINCEZNU V TEMNÉ VĚŽI, ZVÍŘECÍ NORA…

Změňte společně kousek bytu v něco zvláštního, co zná vaše dítě jen z obrázků anebo filmů. Není nic jednoduššího. Stačí k sobě přisunout stůl a židle, vytáhnout deky ze skříně a přehodit je přes ně. Koumáci rodiče mohou použít i sedačku, postel nebo křesla. Nezapomeňte na vchod, který se dá provizorně uzavírat (polštář, podsedák ze židle, deka, prostěradlo, osuška…). Pokud je váš potomek bojácnější, vybavte ho baterkou a dál už to bude jen na jeho fantazii, kterou nezapomeňte správně nakopnout.


VYSTŘIHOVÁNKOVÉ KNÍŽKY


Pro všechny šikovné děti, které to už umí s nůžkami, se hodí aktivita, která ještě pokračuje lepením. Určitě máte doma spoustu starých časopisů nebo katalogů a byla by škoda je nevyužít pro zabavení potomka. Dovolte synovi nebo dceři vystřihnout jakékoliv obrázky a nalepit je do prázdného sešitu, na listy papíru nebo kartoun. Poraďte mu, ať vytvoří svoji knížku příběhů nebo pohádek o zvířátkách, o autech, o lidech, prostě o tom, co najde. Úklid bude sice trošičku delší, ale společné prohlížení výsledné práce s komentářem vašeho potomka vám to určitě vynahradí.


A čím spolehlivě zabavíte svoje dítě VY, když potřebujete čas pro sebe? Podělte se s námi o vaše nápady!


Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru