Top školky | Blog
Když se máma s tátou neshodnou aneb výchova není soutěž o nejlepšího rodiče!

Když se máma s tátou neshodnou aneb výchova není soutěž o nejlepšího rodiče!

16. 3. 2018 | Výchova Sdílet na Facebooku

Jen málokterý pár rodičů dostane do vínku dar stejného pohledu na to, jak o své děti pečovat a jak je připravit na dospělácký život. 

Spíše je pravidlem, že na svět přivedou potomka dva lidé, kteří se někdy či v jednom kuse v názorech na výchovu svého dítěte neshodnou. Pokud budou mít oba snahu vzniklé problémy řešit a domluvit se na společném postupu, mohou směle aspirovat na titul Rodiče roku. Jestliže zvolí cestu konfrontace a prosazování svého pohledu na věc, změní se záhy domov v bojiště, kde nebude vítězů, ale naopak spousta poražených.

Poznáváte se?

„Proč jsi mu dal tu čokoládu před jídlem, když jsem to zakázala? Říkal jsem, že má chodit spát v devět, aby byl večer klid. To jsi tak neschopná to dodržet? Já se s tebou už nebudu zlobit. Řeknu to tatínkovi a ten ať si to s tebou vyřídí! To víš, že ti to koupím, ale mamince ani slovo! Připadám si tu jako páté kolo u vozu. Vždycky si uděláš, co ty chceš. Jak před tím děckem vypadám? Takže zase jsem já ten špatný a ty jsi ta bezchybná! Má vůbec cenu něco říkat? Tak to je ta tvoje výchova!“

Většina matek a otců má tu nejlepší vůli vychovat své děti tím nejlepším způsobem, jakým to půjde. Bohužel, každý z nich vidí pod slovem nejlepší něco jiného. Oba dokážou společně plánovat jméno potomka, jeho koníčky, budoucí povolání, trávení volného času, rodičovskou dovolenou, finance, školku, školu a jiné věcné problémy.


Ale výchovný styl?

O tom se přece nemusíme bavit! Máme stejný cíl a láska k synovi nebo dceři překoná všechny překážky! Mylně předpokládáme, že budeme s partnerem táhnout vždy za jeden provaz. A jsme dokonce přesvědčeni, že za ten, který přineseme do rodiny my sami.

Konflikty už ale stojí v zástupu za dveřmi a oba rodiče překvapí svou silou, se kterou zarazí klín nevraživosti do nepřipraveného páru!


Základními třecími plochami mezi matkou a otcem je jídlo, spánek a disciplína. Přidejte k tomu vyšší toleranci k chování dítěte u toho rodiče, který s potomkem tráví mnohem více času doma, snahu bagatelizovat vlastní chyby a naopak zdůrazňovat ty partnerovy, všudypřítomný stres a egoistické potřeby každého z páru, no a problém je na světě.


Pokud ho alespoň jeden z rodičů správně dešifruje a ten druhý je přístupný diskuzi, je částečně vyhráno. Jestliže se oba dokážou domluvit na jednotném postupu, vytěží z toho především jejich děti. Když ale ignorujete snahy druhého rodiče o shodu nebo žijete s partnerem, který je nepřístupný jakékoliv debatě, máte všechny předpoklady vplout do chronických neshod, které tak pěkně podporují vzájemné odcizení a nenávist. A dětem připravují nejednu náročnou situaci.



Jak se vyhnout napětí a konfliktům mezi rodiči?

- KOMUNIKUJTE, DOMLUVTE SE a BUĎTE VŽDY JEDNOTNÍ;

- o rozdílných názorech na výchovné problémy hovořte ZÁSADNĚ BEZ PŘÍTOMNOSTI DĚTÍ!!! (existuje jen jediná výjimka – násilí nebo zneužití týkající se vašich potomků, tam zasahujte okamžitě);

- jednejte S CHLADNOU HLAVOU a při komunikaci úplně vypusťte slova jako: TY VŽDYCKY, NIKDY, POKAŽDÉ, PO CELOU DOBU, kterými spolehlivě zabijete jakoukoliv diskuzi;

- PLÁN SPOLEČNÉHO POSTUPU neustále aktualizujte a volte cestu KOMPROMISŮ;

- NEDĚLEJTE TRAGÉDII z občasného porušení a podporujte se navzájem.

Uvědomte si, že výchovný konflikt v rodinách je normální. Jak moc ovlivňuje děti, závisí na tom, jak často probíhá, jak je intenzívní a jak ho s partnerem řešíte. Můžete jim ukázat, jak funguje domluva, nebo je můžete přivést do emočních propadů, stresu, obtížného chování, agrese, depresí, špatných výkonů ve škole a k vypočítavé manipulaci s matkou i otcem, které rozhodně k rodinné pohodě nepřispějí. To už ale záleží jenom na vás!



Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru