Top školky | Blog
Chcete vědět, jak vypadá ideální máma a táta?

Chcete vědět, jak vypadá ideální máma a táta?

3. 5. 2018 | Mateřství a já Sdílet na Facebooku

    Zdá se, že všichni lidé mají patent na rodičovství. Odborník na výchovu a vzdělání je každý dospělý, protože má za sebou léta testování na sobě samém. Ve škole musíte mít obrovské štěstí, abyste narazili na osvíceného pedagoga, který pojme výuku rodinné výchovy ze všech úhlů pohledu tak, aby vám ukázal různé možnosti, jak se popasovat s vaší budoucí úlohou matky nebo otce. Časopisy a webové stránky chrlí na rodiče jeden nejsprávnější názor za druhým. A do toho fenomén uzavřených internetových skupin, které často místo rozumné rady přicházejí s myšlenkami a principy, které si vůbec nezadají s idejemi dobře propracované sekty.

Jak se v tom má rozumný člověk vyznat?

    Informace jsou důležité. Sdílené zkušenosti ještě lepší. Znát různé názory a výchovné a vzdělávací trendy není rozhodně na škodu. K rozhodnutí, které z nich jsou ty nejsprávnější, by vám mělo pomoci jediné slovo. ROVNOVÁHA! Nic totiž nemiluje svět kolem nás více! Žádný extrém, žádná buď černá nebo bílá, ale pěkně oscilovat kolem středu!

    Tomuto duchu zcela odpovídá i vítěz „ankety o ideálního rodiče“. Nejlépe z průzkumů vycházejí matky a otcové tří až čtyř potomků, kteří žijí spolu v jedné domácnosti. Tento počet dětí jim totiž umožňuje přirozeně uplatňovat ty pravé rodičovské zásady bez zbytečných nebo trvalých excesů.

Co je na jejich výchově tak dobrého?

    Mít více dětí než jedno nebo dvě, což je v současnosti v České republice nejběžnější počet potomků na jednu matku, vám automaticky bere možnost udělat ze syna nebo dcery střed vesmíru. Naopak, dostanete výbornou šanci vybudovat rodinu, která co nejlépe připraví své potomky na život. Nejste na ně přehnaně fixovaní a dopřáváte jim svobodu tak akorát. Nelpíte na tom, abyste měli jejich život pod kontrolou a neřešíte zbytečnosti, protože to není časově možné. A tak se z vašich dětí stávají samostatné osobnosti úplně přirozenou cestou. Nikoho ani nepřekvapí, že jejich vstup do dospělosti zvládnete ve větší pohodě než rodiče jedináčků.


V průběhu let se stanete top manažerem a organizátorem a vaše děti vystavíte naprosto přirozeně fungování takového zmenšeného světa na území vašeho bytu či domu.


    Rozhodně za své děti neděláte žádnou práci, ale naopak. Už od malička mají své povinnosti, které se pojí s chodem domácnosti, a ty se prostě musí splnit. Nějaké rozmazlování nepadá v úvahu, protože váš čas a finanční prostředky musíte spravedlivě dělit na několik dílů. Doba strávená na hřišti nebo před domem nebude vůbec vzácná a rozhodně nebude vyžadovat vaši přítomnost. Aniž byste se museli výrazně snažit, vaše děti se naučí týmové spolupráci a život ve vaší rodině bude plný sociálních interakcí, takže začlenění synů a dcer do školky a školy bude naprosto přirozené, bez složitých příprav. Zvládat konflikty, muset se přizpůsobit, být tolerantní, něco si odříct a naučit se vycházet s ostatními bude obrovská devíza, kterou díky větší rodině dostanou. Vaše děti se vlastně učí samy od sebe navzájem, umí si říct o pomoc a zároveň ji automaticky poskytnout a vy jako rodič máte mnohdy ušetřenou práci. I možné menší finanční zabezpečení není pro děti na škodu, protože je podrobí mnoha výzvám, které je budou motivovat k větší samostatnosti, nehledě na mocný efekt těšení se a spoření na vysněnou věc, což dítě, kterému se odezírají přání z očí, nikdy nepozná.

    A hlavně celá rodina zažijete mnohem více radostí a srandy, včetně toho, že se vaši potomci rychle naučí dělat si legraci na vlastní účet a reagovat na nepatřičné utahování. Což také není v životě k zahození.

Takže výchovný vzor přichází pouze z rodin se třemi nebo čtyřmi dětmi?

Samozřejmě to není pravidlem a také v této souvislosti funguje známé rčení o výjimce, která ho potvrzuje. Když se podíváme na celou situaci z hlediska ideální ROVNOVÁHY, tak je jasné, že tři až čtyři děti je zrovna ten zlatý střed pro rodinu. Tento počet způsobí, že rodiče budou vychovávat a vzdělávat tak akorát a děti budou mít nastaveny ty pravé parametry pro svůj život.  Dokážete si představit lepší startovací čáru do dospělosti?


A jaké jsou vaše zkušenosti?

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru