Top školky | Blog
Čtyři a více dětí v dnešní době???

Čtyři a více dětí v dnešní době???

11. 8. 2016 | Vzdělávání Sdílet na Facebooku

Není jednoduché vychovávat více dětí. Časově, psychicky i finančně. Předpokládám, že každý si utvoří hranici, pokud je zodpovědný, kolik potomků chce mít. V dnešní době je pochopitelné jedno dítě, dvě děti, možná tři děti. Ale čtyři a více dětí? Dá se to vůbec časově a finančně zvládnout? Musím přiznat, že pro mě je tato představa trochu šokující.

Snažím se svým dětem věnovat. Vozím je na kroužky, chodím s nimi k lékaři, kontroluji je u přípravy úkolů a přípravy do školy. Jezdíme na výlety, dovolenou, hory, na kola, na brusle, plavat…. Do toho práce a starost o domácnost. Časově to zvládám dobře. Psychicky také. Co mě skutečně zajímá je, jak rodina se čtyřmi a více dětmi zvládá finanční stránku.

Je to celkem jednoduché si to spočítat. Kroužky, obědy, družina, kapesné, běžné denní výdaje, oblečení, boty, lyže, brusle, kola, helmy, sportovní oblečení, výlety, dovolené, školy v přírodě, letní tábory, mobily, notebooky, aj.

Dá se toto násobit třeba pěti? Je to vůbec možné zvládnout a to i v případě, že se některé věci dědí? Moje mladší dcera také věci dostává po starší sestře – třeba lyže, kolo atd., občas protestuje, ale je to prostě úděl mladšího sourozence. Sama tuto situaci znám, byla jsem v sourozeneckém vztahu ta mladší.

A nyní konkrétní příklad k zamyšlení:
Nedávno jsem seděla s oběma dcerami u lékařky na ortodoncii, což je zubní specializace na rovnátka. Před námi v ordinaci seděla maminka a s ní – jeden, dva, tři, čtyři, pět, šest – ano, šest dětí !! Je to neuvěřitelné, ale všechny měly v ruce krabičku s rovnátky. Rodinu jsem pozorovala a násobila si cenu rovnátek šesti. Poté nejen cenu rovnátek, ale i běžných výdajů, které s dětmi jsou. Předpokládám, že šlo o jednu rodinu, protože si pamatuji, že mi jednou zdravotní sestřička z ordinace o jedné rozvětvené rodině vyprávěla. Mluvila ale o osmi dětech… Dá se to vůbec zvládnout, jak tato rodina v dnešní době žije, jaké má standarty a nedoplácí děti na velký počet sourozenců? Je možné jet ještě s dětmi na dovolenou, na výlet či zaplatit v létě 6x tábor?

Nedokáži odhadnout, nedokáži zcela odpovědět, jaký počet dětí je ještě zvladatelný a to tak, aby netrpěly nedostatkem. Myslím si, že mobil – záruka spojení, notebook – pomůcka pro školu, dále škola v přírodě, tábor, kapesné, výlet, kroužky, jsou v dnešní době v podstatě standart.

Je zde maminka čtyř a více dětí? Pokud ano, budu ráda za názor.

Přeji krásné dny,
Lenka Kácová

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru