Top školky | Blog
Pečení vánočního cukroví

Pečení vánočního cukroví

11. 8. 2016 | Radosti Sdílet na Facebooku

Nicméně moje dcery se na tuto činnost těší a dlouho dopředu ji plánují. Baví je patlat se v těstě, vykrajovat tvary, rovnat na plech, odhánět psa, který vše co spadne, z podlahy olíže a do toho nám hrají koledy. Čím jsou starší (nyní 9 a 12 let), tak jim jde tato činnost lépe. Zkoušeli jsme více druhů cukroví – vanilkové rohlíčky, linecké, pusinky polité čokoládou, perníčky, oříško-kakaová kolečka.

Po několika letech této práce na celé čáře zvítězily perníčky. Loni i předloni jsem s dcerami již jiné cukroví nedělala. Mají jednu velkou výhodu – dají se zajímavě, s fantazií a velmi různorodě zdobit. Můžete použít různé tvary – kolečka, postavičky, zvonečky, stromky. Můžete použít různé barvy zdobící polevy – od původní bílé až po barevné a to za použití potravinářských barev.


Zdobení perníčků je tedy velmi zábavné a kreativní. Vrcholem naší loňské předvánoční práce byla perníková chaloupka, na které se dcery skutečně „vyřádily“ a jejich nadšení nebralo konce. Zdobení střechy, okének a stěn jim zabralo spoustu času a dokonale jim postačilo k pocitu, že pečení splnilo svůj účel a dokonale vystihlo předvánoční atmosféru. A bílková sladká poleva má ještě jednu výhodu – dá se dozdobit a posypat různým drobným zdobením – malinké potravinářské kuličky, zlaté i stříbrné, drobná čokoládová rýže či sněhové vločky, to vše vytvořilo z našich perníčků a chaloupek dokonalé dílo.

Ověřený recept na perníčky
Suroviny: 3 vejce, 200g práškového cukru, 6 polévkových lžic medu, 100 g rostlinného tuku na pečení, 600 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička prášku do perníku, ½ sáčku koření do perníku, 2 lžíce kakaa.
Poleva: 1 bílek, 130 g prosátého moučkového cukru

Postup
Tuk, cukr a vajíčka promícháme, přidáme kakao, koření a med. Mouku promícháme se sodou a práškem do perníku, vlijeme tukovou směs a vypracujeme těsto. Dáme do lednice na cca ½ hodiny. Poté vyndáme, prohněteme a vyválíme na 3-4mm silný plát a vykrajujeme tvary. Pečeme na pečícím papíře v troubě na 180-200 °C.
Tip: po vyndání potřeme perníčky rozšlehaným vejcem, budou se hezky lesknout.
Poleva: bílek vymícháme do hladka s prosátým cukrem a zdobíme dle libosti a fantazie.

Přeji mnoho radosti při pečení s Vašimi dětmi a posílám naše loňské perníkové chaloupky jako inspiraci.

Lenka Kácová

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru