Top školky | Blog
Předvánoční čas s dětmi, přesto bez stresu

Předvánoční čas s dětmi, přesto bez stresu

6. 12. 2017 | Radosti Sdílet na Facebooku

První adventní neděle je za námi a Vánoce se nezadržitelně blíží. Jak probíhají přípravy na nejkouzelnější svátky roku v rodinách s dětmi? Je možné prožít přípravu na ně v klidu a bez zbytečného stresu?

Situace, které nás před Vánoci mohou dostat do nepohody:

-         obchody plné hraček a lákadel pro děti

-         výběr a uschování dárků

-         pečení cukroví s dětmi

-         zdobení stromečku

Jak můžete předejít nervovému zhroucení?

Dopis Ježíškovi pište bez ‚nápověd‘. Všudypřítomné reklamě se nejspíš nevyhnete, ale zkuste udržet z dosahu a zraku dětí alespoň katalogy hračkářství. Dokud je děti neotevřou, vymyslí jen to, co si opravdu přejí. Jakmile však uvidí všechny hračky, co hračkárny nabízí, budou je určitě potřebovat.

Vánoční dárky pořizujte s předstihem. Vyhnete se tak stresu z přemýšlení nad tím, zda dárky dorazí včas. Není nad to, koupit/objednat vše ke konci listopadu nebo začátkem prosince a vědět, že zbývá spousta času, pro doručení balíčků. Vám tak zůstane prostor pro případné změny a dokupování drobností. Nezapomeňte si také dobře promyslet místo, kam dárky do Štědrého dne schováte. Musí to být místo, kam dítě nedosáhne ani nevidí a vy na něj nezapomenete.

Jakékoli nákupy dělejte, pokud možno, bez dětí. Obchody plné lidí jsou už tak stresující. Když s sebou vezmete děti, nebudete se soustředit na nákup, ale na to, jak se nejlépe vyhnout vystaveným hračkám. Bez dětí nebudete muset nikomu neustálé připomínat, že nekoupíte to či ono, protože za chvíli bude Ježíšek. A kdo ví, třeba Vám padne do oka něco, co by mohl ještě přinést.

Dejte dětem možnost pomáhat s pečením cukroví. Tvary nemusí být perfektní – nechte děti vykrajovat. Nechte je mazat a slepovat linecké nebo zdobit perníčky. Děti se zabaví, rádi ukážou návštěvám, které cukroví dělaly oni, sklidí pochvalu a vám ubude práce. Zkuste rozdělit těsto na dva díly. Z jedné části pečte vy a druhou nechte pro děti. Uvidíte, že spokojeni budou všichni.

Zapojte děti i do zdobení stromečku. V některých rodinách je tradice, že i stromek nosí Ježíšek. Rodiče ho tedy zdobí v noci před Štědrým dnem. Proč ale ochudit děti o tuto kreativní aktivitu? Dětem veškerá pomoc ukrátí čekání. Základem jsou nerozbitné ozdoby, můžete je třeba i společně vyrobit, pak se nemusíte obávat neštěstí.

Zastavte se a vychutnejte si tu kouzelnou chvíli, kdy Ježíšek nadělí dárky. Ten moment, kdy vaše dítě rozbalí balíček a najde tam něco, co si moc přálo. Vaše dítě je šťastné. A vy? Pravděpodobně máte slzy v očích.


Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru