Top školky | Blog
Státní vs. soukromé. Které jsou ty lepší?

Státní vs. soukromé. Které jsou ty lepší?

13. 6. 2018 | Vzdělávání Sdílet na Facebooku

Chystáte se letos přihlásit svého potomka poprvé do školky a máte to štěstí, že si můžete vybrat? Nebo jste nespokojeni s tou dosavadní, která nesplňuje vaše představy, jak to má v předškolním zařízení vypadat? Eventuálně chcete či musíte zkusit pro svého syna nebo dceru něco jiného? Tak to jste vyhráli jackpot na dobu, která přináší různou nabídku mateřských škol, o níž se mohlo ještě nedávno rodičům v České republice jen zdát!

    Státní monopol na zařízení pro předškoláky utrpěl trhliny v podobě různých soukromých aktivit, které využily nejenom baby boomu posledních let, na který nebyly obce tak dobře připraveny, ale také možnosti nabídnou něco jiného, než na co byli rodiče zvyklí. A tak vznikla síť soukromých školek, která si klade za cíl uspokojit nejrůznější požadavky dětí.

Jaké jsou mezi státními a soukromými školkami hlavní rozdíly?

1. Poplatky

Zatímco ve státních zařízeních se pohybují v rámci stovek korun (průměrná oficiální částka je 700 – 1200 Kč měsíčně včetně stravného, vyjma předškoláků, za které zaplatíte jen stravné), na pobyt dítěte v soukromé školce budete muset sáhnout hlouběji do kapsy a počítat s tím, že vás to bude stát několik tisíc korun. Což bude zajisté velký zásah do rodinného rozpočtu.

(Samostatnou kapitolou jsou rodiče, kteří jsou osvobození od úplaty.)

2. Počet dětí ve skupině a s tím úzce související individuální přístup

Státní školky vypadají v posledních letech jako nafukovací balóny. Zejména v oblastech s hustým osídlením jsou jednotlivá oddělení mateřských škol naplňována až na hranici možností.  Vysoký počet dětí v jedné třídě, blížící se ve výjimečných případech k číslu 28, ale přináší zákonitě menší možnost věnovat se každému dítěti zvlášť, což je v soukromých školkách při nízkých stavech svěřenců obrovskou výhodou.

3. Děti mladší 3 let

V současné době má každá státní školka zatím jen možnost přijmout do stavu i dítě mladší 3 let. Záleží pouze na její naplněnosti a pedagogickém zajištění. Takové problémy ale neřeší školka soukromá. Každá má možnost nastavit si věk přijetí podle svých kritérií, a tak není žádnou výjimkou, že zde můžete umístit potomka už od 2 let věku a po domluvě i ještě mladší.

4. Pracovní doba

Soukromé školky mají ve většině případů delší čas provozu než státní. Končí zpravidla v 18 hodin (o hodinu až dvě později než ve státních), což je s povděkem kvitováno u všech zaměstnaných otců a matek.

5. Zápis a přijetí

Do soukromé mateřské školy můžete dítě zapsat a zařídit jeho nastoupení kdykoliv během roku bez ohledu na trvalý pobyt. Odpadají vám veškeré stresy a obavy, které neminou matky a otce, kteří si vyberou školku státní. Protože zapsání do tohoto zařízení není (pokud nemáte předškoláka) automaticky spojeno s jasným přijetím. Kromě toho má státní školka závazná kritéria, která mohou překazit vaše plány. Zápis do ní bývá v jeden den, začátek docházky také od určeného dne, včetně toho, že musíte počítat s přednostním právem trvalého pobytu přihlášených dětí a těch, které se za rok chystají do školy.

6. Rámcově vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Základní dokument předškolního vzdělávání je pro státní mateřské školy závazný a jeho plnění je pravidelně kontrolováno. Na rozdíl od těch soukromých, které ho nejenže nemusí realizovat, ale při plném privátním financování pro ně neexistuje ani dohled České školní inspekce.

7. Stravování

Státní školka má vždy svou vlastní kuchyň, takže zajišťuje dokonalý servis čerstvě připravených jídel určených speciálně malým dětem po celý den. Soukromé školce se provoz vlastní kuchyně finančně nevyplatí, takže využívá služby externích dodavatelů a jednotlivé pokrmy si nechává přivážet (některé v BIO kvalitě). Tomu odpovídá i cena, která je úměrná vyšším nákladům.

Tak kterou si vybrat?

    Pokud už máte možnost volby, je nutné dát na váhu rozhodování svá očekávání a možnosti, které ta která školka nabízí. Je jeden fakt, že i když vám bude vyhovovat státní nebo soukromá školka v kritériích, které splňují vaše představy, přesto je všechno o lidech. O atmosféře, o vedení a jednotlivých paních učitelkách. Nezapomeňte si sehnat  spolehlivé reference o tom kterém předškolním zařízení, jenž vám dají tu nejdůležitější zpětnou vazbu pro váš výběr. Třeba vám k tomu pomohou konkrétní hodnocení rodičů z našeho webu Topskolky.cz. Stačí se jenom začíst!

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru