Top školky | Blog
Jsem matka a příležitostná prostitutka

Jsem matka a příležitostná prostitutka

23. 7. 2018 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

    Stesky nad nedostatkem zaměstnanců se staly denním evergreenem a dokonce i v minulosti pracovně opovrhované skupiny lidí, jako věková kategorie nad 50 let nebo matky s malými dětmi, jsou mnohde srdečně vítány. Sociální systém se tváří, že jeho záchytný koš nedovolí, aby někdo trpěl chudobou a stát dle svých slov podporuje mateřství a rodinu ze všech sil. Prostě to u nás vypadá, že je vše zalité sluncem a stačí, když se lidé sami přičiní a život bude snadný a v pohodě. Nebo snad ne?


Když se vedle do bytu přistěhovala Michaela, byla jsem moc ráda. Dva kluci, se kterými jsem jí vídávala každý den se brzy na hřišti skamarádili s mým Davídkem a ani my dvě jsme nezůstaly pozadu. Míša pracovala v místní továrně a kluci chodili do školky blízko našeho domu jako můj syn. Byla rozvedená, téma exmanžel a alimenty už vzdala a z rodiny ji zbyla jenom matka daleko na Moravě. Po čase u nás někdy kluci přespali, aby nemusela platit paní na hlídání. Chápala jsem, že chce někdy vypadnout z domu, aby se nezbláznila. Nikdy by mě nenapadlo, co mi v jedné nestřežené chvíli prozradila. Že si jezdí přivydělat do nočního klubu. Moje kamarádka je operátorka výroby a prostitutka. Vím to jenom já. Pere se ve mně opovržení a obdiv. Nevím, co vyhraje. Ale čím jsem si jista, je to, že bych nikdy nechtěla být v její kůži!


Samoživitelky s malými dětmi bez pomoci řeší problémy, o kterých se jiným maminkám ani nezdá!

V České republice je zhruba 175 000 neúplných rodin, kterých rok od roku přibývá.


Počet žen, které prodávají samy sebe, se odhaduje až na 30 000. 60% z nich jsou matky, které zůstaly s dětmi samy. Některé jsou prostitutkami na plný úvazek, ale většina pracuje a prostitucí si jen přivydělává.


Počet matek se dvěma potomky se v tomto oboru za poslední roky zdvojnásobil a stoupá i číslo u matek se 3 a více dětmi.

Co dožene ženu samoživitelku do situace, že se vydá dělat něco, o čem byla přesvědčena, že ji nikdy nepotká?

    Pouze snaha finančně zabezpečit svou neúplnou rodinu. Někdy bojuje s dluhy, které si nese z minulosti. Ať už ty, které byly rodinné nebo i ty, které padají na hlavu pouze jejího minulého partnera. Nepředstavitelná je situace, kdy zůstává doma matka s nemocným nebo postiženým dítětem a je odkázána pouze na sociální systém, který ani náhodou nemá šanci pokrýt všechny finanční nároky, které z daného stavu vyplývají.

    Problém alimentů, jejich výška a vymahatelnost by vydal na několik článků. Stát v tomto směru zatím ženám nepomáhá (na zálohovanost alimentů si ještě ani jedna vláda netroufla) a sociální dávky, které by jim měly pomoct jsou nastaveny tak, že jsou vlastně na hraně přežití.


Každá čtvrtá samoživitelka se i s dětmi ocitá v pásmu chudoby!

    Platy žen vzhledem k mužům jsou dlouhodobě na nižší úrovni a dělat kariéru s dvěma a více dětmi, na které zůstala žena sama, je velice těžké. Nehledě na složitosti, které vyplývají z časté nemocnosti dětí. Sladit práci s výchovou dětí je pro osamělé matky opravdu o level těžší než v rodinách, kde jsou na to dva. Vyřešit by to mohly částečné úvazky, ale dobře zaplacené, což je v současnosti science fiction.


Pak přijde ta chvíli, kdy ženu napadne, proč TO vlastně nezkusit!

    A život se jí změní od základu. Nemusí otáčet každou korunu a dětem konečně dopřeje to, co je pro ostatní naprostou samozřejmostí. Zmizí všeobjímající strach z čirých existenčních problémů, který ji dusil až k zalknutí, ale po krátkém oddechu se na ni navalí panika ještě větší, aby se na to nepřišlo. Společnost, která v minulosti nepomohla, je připravena ji kdykoliv po vyzrazení její „nové práce“ vypálit nesmazatelné stigma špatného člověka a pofidérní matky a zlikvidovat také její děti. Protože kdo z ostatních matek a otců dopustí, aby se jeho syn nebo dcera bavili nebo dokonce kamarádili ve školce a ve škole s dětmi prostitutky?


Tak co, zaslouží takové matky opovržení nebo obdiv?


Komentáře (2)

Hugy | 11. 11. 2018

Takove ženy si zaslouží obdiv za odvahu a zároveň politování, protože právě onen vseobjimajici strach z existenčních důvodu a panika z vykonávané profese je nárocna na psychiku.

Hugy | 11. 11. 2018

Takove ženy si zaslouží obdiv za odvahu a zároveň politování, protože právě onen vseobjimajici strach z existenčních důvodu a panika z vykonávané profese je nárocna na psychiku.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru