Top školky | Blog
Rýsuje se řešení problému s dvouletými dětmi v mateřských školách? Konečně ANO!

Rýsuje se řešení problému s dvouletými dětmi v mateřských školách? Konečně ANO!

17. 9. 2018 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Diskuse o zařazení malých dětí mladších 3 let do předškolního vzdělávání se přenesla ze sociálních sítí a veřejných debat do školského sněmovního výboru, kde by mělo dojít v nejbližší době k závěrečnému návrhu, jak celou kontroverzní situaci řešit.

Pojďme si shrnout základní fakta!

    Zatím stále platí 1. září 2020 jako magické legislativní datum, které má otevřít brány školek pro děti dvouleté dokořán. Tedy pro malé caparty, kteří jsou právě v této chvíli spokojeně a bezpečně uloženi v maminčině bříšku.

    Ve školním roce 2018/2019 směřuje do školek 355 000 dětí. Nárok na přijetí mají letos poprvé všechny děti už od 3 let.

    Počet nově přihlášených dětí by se  měl pohybovat na úrovni minulého roku, tj. 150 000 příchozích. Očekává se, že přibližně 20% dětí bude muset být z kapacitních a jiných důvodů odmítnuto.

    Děti mezi 2 a 3 rokem (110 000 v populačním ročníku) jsou zapojeny v systému předškolního vzdělávání v současné době v počtu okolo 40 000. Tudíž celá třetina.

    Až 70% rodičů by uvítalo garantované místo v mateřské škole pro dvouleté děti.

    Na základě zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině z listopadu 2014 vzniklo více než 650 takových uskupení pro zhruba 8 000 dětí. Jsou financovány z prostředků EU s příspěvkem poskytovatele služby a rodičů (až 7 000 korun/měsíc).

    Od 1. 9. 2017 platí úprava Rámcově vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání. Do stěžejního a pro státní MŠ závazného dokumentu byla vložena kapitola „Vzdělávání dětí od dvou do tří let“.

A jak to s tímto emočně vypjatým tématem vypadá v květnu na ministerstvech a v poslanecké sněmovně?

    Pod praporem zrušení POVINNOSTI přijímat do MŠ od roku 2020 děti dvouleté vytáhla do boje skupina poslanců sjednocená kolem Václava Klause ml. Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová, která má zmíněný právní nárok na svědomí, navrhuje nové kompromisní řešení. Garanci přijetí dětí do MŠ, které dosáhnou 3 let do konce kalendářního roku, tzn. od 1. září do 31. prosince, a zároveň zřízení dětských skupin pro mladší děti, které by finančně zabezpečil stát.

    Zároveň Ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které spadá agenda dětských skupin, připravuje návrh financování těchto skupin ze státního rozpočtu. Nic jiného mu také nezbývá, protože příliv peněz z EU skončí právě v roce 2020. I přes státní podporu se budou muset rodiče připravit na to, že jejich příspěvek za dítě bude až 6 krát větší než ve školce (počítá se se stropem 4000 korun).

Jak to všechno nakonec dopadne?

    Tak to se musíme nechat překvapit! Zapojení dětí mladších 3 let do státní předškolní výchovy a vzdělávání je jedno z nejkontroverznějších témat, které rezonuje v každé rodině s malým dítětem. Důvodem rodičů umístit svého potomka do institucionální péče mohou být existenční potíže, kariéra či tlak zaměstnavatele na brzký návrat pečující matky nebo otce do práce, dokonce i pohodlnost nebo neschopnost zajistit dítěti kvalitní péči doma. Tradice státních mateřských školek je v České republice letitá. Délka mateřské (28 až možných 37 týdnů) a později rodičovské dovolené (do 4 let věku dítěte), včetně neomezující možnosti výdělku pečujícího rodiče, je ve světě naprosto unikátní. Přesto, nebo právě proto začínají mámy a táty v našem státě válcovat rodinné trendy ostatních vyspělých zemích, pro které je naprosto normální svěřovat děti do péče institucí od raného věku, klidně hluboko před prvními narozeninami dítěte.

    Všechny  známé indicie směřují k tomu, že za pár let bude pro maminky a tatínky „normální“ vyprovázet do školky malého dvouleté syna nebo dceru. Co to přinese pro všechny zúčastněné? Tak jak to bývá se vším, zase něco dobrého a něco špatného. Přejme si všichni, aby toho druhého bylo co nejméně!

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru