Top školky | Blog
 5 nejčastějších dotazů o vymáhání výživného. S čím nejčastěji bojují rodiče, kteří vymáhají alimenty?

5 nejčastějších dotazů o vymáhání výživného. S čím nejčastěji bojují rodiče, kteří vymáhají alimenty?

9. 11. 2019 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Ač se to může zdát na hlavu postavené, problémy s výživným řeší čím dál více rodin. Nevěřili byste, kolik z nich se kvůli tomu dostalo do tíživé životní situace. Jaké jsou nejčastější problémy a jak se jim vyvarovat?  

 

 

1.     Mám s vymáháním počkat?

 

Mnoho rodičů vyčkává s řešením výživného. Správná chvíle ale neexistuje. Někdy se rodič bojí, že pokazí vztahy s bývalým partnerem/bývalou partnerkou, nebo má strach, že o tom druhý rodič řekne dětem, apod. Doporučujeme začít s vymáháním co nejdříve. Z praxe víme, že čím více částka naroste, tím je hůře vymahatelná. Je také důležité si uvědomit, že peníze jsou určené pro Vaše dítě. Není tedy důvod vymáhání oddalovat.

 

2.     Pomůže mi s vymáháním policie?

 

Spousta rodičů řeší problémy s alimenty přes policii. Toto řešení ale není úplně šťastné. Policisté bohužel neberou zanedbávání výživného na velkou váhu a často mu tedy nekladou přílišnou pozornost. Pokud máte štěstí a policie případ neodloží, je s neplatičem zahájeno trestní řízení. Obžalovaný ale může projevit tzv. účinnou lítost, díky které je zbaven odpovědnosti za trestný čin. Podmínkou však je, že dlužník musí před vynesením rozsudku uhradit celý dluh. 

Raději než policii zkuste využít asistenční službu vymáhání výživného, která je určená přímo pro takové případy a je zdarma. 

 

3.     Hrozí mi promlčení dluhu na výživném?

 

Někteří samoživitelé se domnívají, že alimenty nepodléhají promlčení a není tedy s vymáháním kam spěchat. To ale není pravda. Dluh na výživném promlčecí lhůtě podléhá - alimenty splatné do 31.12.2013 mají promlčecí lhůtu 10 let a alimenty splatné od 1.1.2014 mají promlčecí lhůtu 3 roky. 

Začněte tedy vymáhat co nejdříve, ať se promlčení vyvarujete.

 

4.     Co když platí alimenty nepravidelně?

 

Pokud Váš bývalý partner/Vaše bývalá partnerka neplatí alimenty pravidelně, ale občas něco pošle, není to důvod k tomu, nevymáhat zbylý dluh. Rodiče si často myslí, že v takovém případě na vymáhání nemají nárok. Opak je ale pravdou. Dluh vzniká i v tomto případě a tudíž i nárok na vymáhání. Je-li to možné, zkuste nejprve zjistit, proč dlužník neposílá celou částku, případně se zkuste domluvit na řešení. Pokud dohoda nepřichází v úvahu, začněte s vymáháním bez dalšího vyčkávání.

 

5.     Co potřebuji, abych mohl/a začít vymáhat?

 

Abyste mohli začít vymáhat alimenty, potřebujete toho opravdu málo. Někteří rodiče si myslí, že musí znát informace o majetku a příjmech svého bývalého partnera/své bývalé partnerky. Pokud ale vymáháte s pomocí exekutora, nic takového nepotřebujete, stačí Vám základní údaje (jméno, příjmení a rodné číslo dlužníka). Vše ostatní si exekutor dokáže zjistit sám. Nečekejte na nic a začněte s vymáháním ještě dnes! Třeba se službou SOS výživné.

Komentáře (3)

Petra | 27. 8. 2020

Dobrý den,
Já jsem vymáhání výživného řešila přes právníky a podařilo se. Řešila jsem to u https://www.cikr.cz/sluzby/rodinne-pravo/ takže mohu doporučit se obrátit na ně s tímto dotazem

Top školky | 12. 11. 2019

Dobrý den, paní Martino,

obraťte se přímo na https://sosvyzivne.cz/, se kterými jsme tento článek připravovali. Veškeré informace ohledně toho, jak postupovat, tam naleznete. Zároveň je tam můžete přímo kontaktovat.

Martina | 12. 11. 2019

Dobry den potrebuju pomoct s vymahanim vyzivnyho

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru